1. Ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z cukrem i cukrem waniliowym, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. W misce łączymy przesianą mąkę, jogurt, masło, żółtka i podrośnięte drożdże. Ciasto starannie zagniatamy (będzie dość luźne i lepkie – takie ma być), formujemy kulę, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki, aby się dobrze schłodziło.Mus: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wkładamy do garnka z grubym dnem, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy na małym ogniu, mieszając do momentu aż rozgotują się na mus. Dodajemy banana rozgniecionego widelcem i połamaną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i odstawiamy do przestudzenia. Wykonanie: Schłodzone, wyrośnięte ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy je na 2 równe części i każdą rozwałkowujemy na koło o grubości ok. 3-4 mm. Z koła wycinamy 8 równych trójkącików. Na ich szerszej części wykładamy 1 łyżkę musu i starannie zwijamy tworząc długi rogaliki, którego końce zaginamy pod spód. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) na ok. 20 – 25 min. Drożdżówki powinny się ładnie zarumienić. Studzimy na kratce.
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.